Skip to main content

Zelf muurschildering maken

Voor de creabea's die het aandurven om zelf een muurschildering te maken heb ik 7 adviezen voor je geschreven om te beginnen. Toegeven, het is best eng om voor het eerst een tekening te maken op je muur. Je wilt immers graag dat het slaagt. Als expert met vele jaren ervaring en honderden succesvolle muurschilderingen gemaakt weet ik inmiddels wat de valkuilen zijn. Hieronder vind je een aantal beginners vragen zodat je zelf aan de slag kunt. Of het nu is voor je babykamer of in een andere ruimte, deze 7 do-it-yourself muurschildering tips zijn altijd goed. 

1. Verf

Gebruik acryl verf, geen olieverf om je schildering zelf te maken. Olieverf droogt erg langzaam (soms weken) en geeft een vervelende geur (kan schadelijk zijn voor je baby!). Acrylverf dus! Goedkope verf dekt slecht (weinig pigment) en verkleurt snel, zelfs binnen een paar maanden en dan is al je noeste arbeid voor niets geweest, zonde! Let op dat veel kleuren acrylverf (semi)transparant zijn, dit kan heel mooi zijn afhankelijk van wat je maakt. Als je strakke vlakken wilt, koop dan een dekkende kleur. Muurverf schilder ik zelf nooit mee, maar als je een schildering maakt die alleen uit vlakken of lijnen bestaat in één kleur, dan is het een optie. 

2. Penselen

Synthetische penselen zijn het meest geschikt en relatief goedkoop. Varkenshaar penselen zijn te hard en geven vaak lelijke strepen, soms kan dat juist heel mooi zijn afhankelijk van wat voor effect je wilt. Ik werk zelf met meer dan 50 penselen, afhankelijk van wat ik maak krijg ik daar een mooier resultaat mee. Je hoeft uiteraard niet zoveel penselen aan te schaffen voor één schildering. Je hebt voor de meeste wandschilderingen wel minimaal een aantal penselen nodig waaronder een klein rond penseel voor het fijne werk, een kleine platte (of 'kattentong') en een grote platte (of kattentong).

3. Verf mengen

Zorg dat de verf niet te dik is (klodderwerk), maar ook niet te dun (bij teveel water erbij druipt het van de muur). Meng voldoende verf: er zijn vaak meerdere lagen nodig voor een mooie schildering, soms wel 3. Als je diepte erin wilt schilderen, zul je minimaal 3 tinten moeten mengen. Let er op dat acrylverf wat donkerder opdroogt, later exact dezelfde kleur bijmengen is dus niet te doen. Verf direct uit een tube is al snel heel fel, mooier is het om de kleuren wat af te zwakken.

4. Plan

Een muurschildering maken kost tijd, bekijk wat haalbaar is. Birgit/BIM als ervaren beroepsschilder kan de schilderingen op de website in 1 tot 3 dagen maken. Als je weinig ervaring hebt kan het gemakkelijk 5 x meer tijd kosten en dat staat nog los van de voorbereiding. Een muurschildering die half af is kan tot veel stress en irritatie leiden, maak het dus niet te uitgebreid en moeilijk voor jezelf. Hou ook rekening mee met hoeveel tijd je achter elkaar kunt werken: je gemengde kleuren kunnen binnen een dag opgedroogd zijn. 

5. Het tekenen

De tekening is een essentieel onderdeel van de schildering. Zorg eerst dat die klopt (met potlood). Als je het niet uit de hand wilt/kunt tekenen, biedt een beamer / projector uitkomst. Je kunt dan de contouren omtrekken met een potlood, met de projector aan schilderen zou ik niet doen. Je ziet dan amper wat je maakt. Een sjabloon kan ook uitkomst bieden.

6. Ondergrond

Niet elke ondergrond is even goed te beschilderen. De steeds populairder wordende reinigbare muurverven zijn weliswaar heel handig maar vergt veel kennis om goed te kunnen beschilderen. Dit raad ik sterk af aan beginners, je kunt beter gewone latex gebruiken om je muur te sauzen.

7. Schilderen

Vind je het moeilijk om te schilderen? Naast behendigheid is kennis handig. Er zijn immers 1000en mogelijkheden met alle soorten verf, penselen en technieken. Er zijn vele boeken verschenen over schilderen met acryl, dat kan je alvast op weg helpen. Voordat je het op je muur zet kun je het eerst testen op iets anders dan je muur. Dat geeft je al wat meer zekerheid over het resultaat. 

Toch een beetje moeilijk/te riskant en hulp van een expert nodig? Ik red het helaas niet om de vele vragen te beantwoorden, maar je kunt me wel inhuren om het voor je te doen! 

Het is uiteraard goedkoper om het zelf te doen, dan ben je waarschijnlijk onder de 100 euro klaar. Het laten maken van een muurschildering biedt echter vele voordelen. 

Waarom Birgit / BIM Muurschildering inhuren?

  • Expert in babykamer muurschilderingen: jarenlange kennis en ervaring.
  • Prachtig eindresultaat waar je lang van kunt genieten.
  • Lekker relaxed, alles wordt voor je gedaan.
  • Kan niet mis gaan: ik let op een goede compositie en mooi kleurgebruik
  • Alles kan in overleg zodat jij jouw droomschildering krijgt.
  • Snel klaar: geen wekenlang project, maar 1 à 2 dagen.
  • Ik kan op vrijwel elke ondergrond een mooie schildering maken. 

Zorgeloos van je muurschildering genieten? Bekijk werkwijze en vraag de prijs op:
mogelijkheden prijs muurschildering babykamer

Muurschilderingen door BIM Muurschildering 

Muurschildering

BIM maakt schilderijen en muurschilderingen in babykamers en kinder-kamers.

Gezellige en mooie babykamer muur-schilderingen waar je heerlijk van kunt genieten met je kind!

Groot werkgebied: straal van 75 km vanaf Amstelveen (bij Amsterdam), inclusief Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Alkmaar, Haarlem, Den Haag en Almere. 


Muurdecoratie voor volwassenen 

Woonkamer of slaapkamer?

muurschildering slaapkamer

Stilleven voor in de keuken:

muurschildering in keuken

keuken wanddecoratie

Kijk op:

www.birgitcharles.nl >>


Werkwijze

Wil je meer weten over wat je van me kunt verwachten als je een muurschildering laat maken? Lees werkwijze:

werkwijze-muurschilderingen


Op de hoogte blijven?

facebook   Linkedin bim muurschildering   instagram muurschilderingen  pinterest babykamer muurschildering youtube bim muurschildering 


Kinderkamer canvas

Wist je dat...
Je naast muurschilderingen ook elk ontwerp voor de kinderkamer als canvas schilderij kunt laten maken bij BIM Muurschildering?


Geboortekaartje tip

Zoek je een origineel en uniek geboortekaartje? 
Gebruik dan een foto van de muurschildering in je babykamer!

Bekijk geboortekaartjes >>